ЕКОНОМІКО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ РЕФОРМУВАННЯ СФЕРИ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ УКРАЇНСЬКИХ МІСТ - МЕЛЬНИКОВА, Марина; ТАРАСЕВИЧ , Олена; ГРАДОБОЄВА , Єлизавета (Економіка України, 2020)
Досліджено проблеми розвитку сфери житлово-комунальних послуг (ЖКП) українських міст і розроблено пропозиції щодо її реформування на основі використання економічних і правових підходів. Економічні підходи пов'язані з розвитком економіки сфери ЖКП міста з урахуванням ринкових умов господарювання. Правові підходи включають юридичне забезпечення регулювання відносин у процесі економічного розвитку сфери ЖКП міста. Охарактеризовано техніко-технологічні, соціально-економічні, інституційно-правові, організаційно-просторові ознаки сфери ЖКП, оцінено її стан в українських містах, виявлено проблеми, які перешкоджають її розвитку і вирішення яких вимагає проведення реформ. Визначено, що реформування сфери ЖКП українських міст спрямоване на підвищення фінансової забезпеченості, посилення інституційної узгодженості, прозорості тарифоутворення, соціальної відповідальності та інноваційності діяльності. Це передбачає продовження децентралізації влади і розширення повноважень органів місцевого самоврядування, демонополізацію і поглиблення конкуренції на ринку житлово-комунальних послуг, інноваційний розвиток підприємств міського господарства, модернізацію комунальної інфраструктури, забезпечення інформаційної прозорості та залучення громадськості до прийняття рішень. Проаналізовано зарубіжний досвід реформування сфери ЖКП і можливості його адаптації для українських міст. Зокрема, ідеться про моделі організації ринку житлових і комунальних послуг, формування ринкових інститутів (включаючи взаємодію ОСББ і керуючих компаній), механізми тарифоутворення і тарифорегулювання, використання партиципаторного бюджетування і просторового міжмуніципального співробітництва. Для вирішення окремих завдань реформування сфери ЖКП міста розроблено пропозиції щодо використання економіко-правових інструментів, які включають: інституційно-інвестиційний підхід до об’єднання зусиль учасників ринку ЖКП; формування умов дотримання принципу «кількість – якість – вартість послуг» відповідно до реалізації Закону України «Про житлово-комунальні послуги»; шляхи підвищення публічності та прозорості сфери ЖКП на основі використання місцевих ініціатив, державно-приватного партнерства, організації публічного консультування з громадськістю.