ПЕРЕДУМОВИ І СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ РЕГІОНУ - СТОРОНЯНСЬКА , Ірина; МЕЛЬНИК , Мар'яна; ЛЕЩУХ , Ірина (Економіка України, 2020)
Сьогодні смарт-спеціалізація є ключовим компонентом співпраці в рамках Європейської політики добросусідства щодо можливості використання в Україні європейських структурних та інвестиційних фондів. Отже, метою статті є дослідження на прикладі Запорізької області передумов і стратегічних пріоритетів смарт-спеціалізації регіонів України. Для цього проаналізовано такі показники, в тому числі й по Запорізькій області: • іноземний досвід та вітчизняні реалії впровадження концепції смарт-спеціалізації; • структуру економіки області за обсягами випуску продукції та послуг; • структуру зайнятості найманих працівників; • концентрацію основних видів економічної діяльності; • економічний потенціал видів економічної діяльності (ВЕД) області за інтегральним показником концентрації та часткою їх експорту в загальному обсязі експорту регіону. На основі вивчення статистичної та аналітичної інформації щодо науково-дослідної та інноваційної діяльності в регіоні у розрізі видів та підвидів економічної діяльності, а також урахування розвинутості необхідної інфраструктури, потенціалу суміжних галузей, інвестиційної привабливості тощо визначено перелік видів діяльності, які можуть сформувати основу для смарт-спеціалізації Запорізької області. Встановлено, що детермінантою стратегічного планування регіонального розвитку має стати адекватність системного законодавчого врегулювання зазначеного механізму на засадах інноваційної спрямованості. Відтак, актуальними вбачаються: конкретизація пріоритетів державної регіональної політики загальнодержавного, галузевого та регіонального рівнів; встановлення чіткого переліку пріоритетних напрямів інноваційної діяльності на 2021––2030 рр. на загальнодержавному, галузевому та регіональному рівнях;стимулювання впровадження та поширення практики стратегічного планування розвитку міст, селищ і сіл на засадах смарт-спеціалізації. Зазначене сприятиме системності стратегічного планування розвитку регіонів України, а також зростанню інноваційної активності та інвестиційної привабливості територій та країни в цілому.