ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ ПЕРЕД ВИКЛИКАМИ ІНДУСТРІЇ 4.0: ОЦІНКА ОБМЕЖЕНЬ І ЗАВДАННЯ ПОЛІТИКИ - КУШНІРЕНКО , Оксана (Економіка України, 2020)
На основі дослідження основних індикаторів, що характеризують внутрішні можливості промисловості України (динаміки науково-дослідної та інноваційної діяльності, високотехнологічного експорту, складових Глобального індексу конкурентоспроможності та Глобального інноваційного індексу), було визначено можливості й загрози для її інноваційних трансформацій у рамках Індустрії 4.0. Це дозволило обгрунтувати комплекс стимулюючих заходів для інноваційного оновлення промисловості України на рівні держави, бізнесу й суспільства. Виявлено ступінь готовності української промисловості до технологічних викликів Індустрії 4.0 та розроблено дієві заходи стимулювання інноваційних трансформацій в існуючих умовах. Досягненню цьому сприятимуть такі заходи: оцінка внутрішніх можливостей промисловості України для розвитку технологій в Індустрії 4.0; розробка пропозицій щодо вдосконалення механізмів інноваційного оновлення промисловості України з урахуванням глобальних зовнішніх і внутрішніх викликів. Використано загальнонаукові методи (абстрактно-логічний, індукції та дедукції, системного підходу; аналізу і синтезу), а також спеціальні методи дослідження: статистичних порівнянь, групування, вибірки (для ідентифікації ключових важелів ефективної трансформації виробничих систем під впливом цифрових технологій). Дослідження показали, що в умовах глобальних викликів, зокрема боротьби з пандемією короновірусу, для України, як і для всього світу, важливим є максимальне забезпечення здоров’я громадян при недопущенні економічної катастрофи. Вагому роль при цьому може відіграти українська промисловість, яка хоч і перебуває у складних умовах, має достатній підприємницький потенціал. Для його реалізації важливими є: створення ефективної системи державної підтримки, яка б передбачала збільшення обсягів витрат на науку і освіту; популяризація наукової діяльності; підвищення соціальної відповідальності виробників; посилення спроможності інституцій кібербезпеки; створення умов для підготовки кадрів з цифровими навичками; формування інноваційних екосистем у різних галузях економіки