ВПЛИВ СТРУКТУРИ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ НА ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ В КОНТЕКСТІ ЗАЛУЧЕННЯ ДО ГЛОБАЛЬНИХ ЛАНЦЮГІВ ВАРТОСТІ - ШЕВЧУК, Віктор; ЧЕРКАС , Наталія (Економіка України, 2019)
Досліджено взаємний зв’язок між обсягами експорту-імпорту та ВВП і промисловим виробництвом, що дозволяє визначити шляхи підвищення технологічного рівня експорту як необхідної передумови успішної інтеграції у глобальні ланцюги вартості (ГЛВ). Фрагментація світового виробництва зазвичай розглядається як визначальна риса глобалізованої економіки, водночас для успішної конкуренції на зарубіжних ринках необхідним є технологічне ускладнення продукції. Оцінено секторальний вплив експорту-імпорту на ВВП і промислове виробництво, що важливо для виявлення перспективних напрямів участі українських підприємств у ГЛВ. Для емпіричного дослідження проведено структурний аналіз вітчизняної зовнішньої торгівлі в розрізі чотирьох основних категорій: 1) технологічні товари; 2) низькотехнологічні товари; 3) металопродукція; 4) інша сировина. Для емпіричного оцінювання використовувалися квартальні дані за перioд 1998–2017 рр. Методика дослідження передбачала використання моделі векторної авторегресії з коригуванням помилок (Vector Error-Correction Model – VECМ). Емпіричні результати вказали на чіткий стимулюючий вплив технологічного і низькотехнологічного експорту на динаміку промислового виробництва, тоді як експорт металургійної та аграрної продукції мав рестрикційний вплив. Водночас технологічний експорт досить відчутно стимулює інші сегменти експортного сектору, а технологічний імпорт не сприяє збільшенню обсягів промислового виробництва. На основі проведеного дослідження обгрунтовано, що конкурентна участь у ГЛВ передбачає насамперед технологічне ускладнення експорту, але з можливістю використання продуктивних зв’язків у межах національної економіки (зокрема, інтеграцію у виробничі ланцюги нижчих технологічних укладів та заміщення імпорту технологічних товарів). Підкреслено, що передумови інтеграції окремих секторів експорту в конкурентні ланцюги вартості базуються на розвитку працемісткого виробництва за умови динамічного зростання заробітної плати.