ЕВОЛЮЦІЯ ТЕОРЕТИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ВИЗНАЧЕННЯ АКТИВУ В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ БУХГАЛТЕРСЬКИХ СТАНДАРТІВ - БАЛТАБЕКОВ , Марк (Економіка України, 2019)
Поставлено завдання розглянути процес еволюції визначення активу в практиці Міжнародної ради з бухгалтерських стандартів і показати, які процеси лежать в основі ухвалення рішень його експертами. У хронологічному порядку описується, як відбувалося вироблення пропозицій щодо зміни визначення активу на різних етапах його еволюції та які ідеї економічного й лінгвістичного характеру бралися до уваги в ході роботи. Проаналізовано ряд документів: тих, які супроводжували розвиток уявлень про визначення актив, і тих, що ухвалюються як у межах Міжнародної ради з бухгалтерських стандартів, так і сторонніми спеціалістами. Значну увагу приділено загальнотеоретичним принципам бухгалтерського обліку у світлі аналізу взаємовідносин економічних вигід та активу, пов'язаного з розглядом відповідних доктрин західних вчених з цього питання. Підтримується точка зору більшості експертів про те, що актив та економічні вигоди є різними явищами, і висловлюються аргументовані міркування з приводу цього. Зроблено теоретичний висновок про те, що організація у процесі використання або продажу активу завжди отримує економічні вигоди, але здійснюються вони в різних формах: або як власне економічні вигоди, або як активи. Коротко проаналізовані властивості права генерувати економічні вигоди і те, які наслідки нове визначення активу може мати при зміщенні його сприйняття з фізичного об'єкта до сфери права або сукупності прав для запису бухгалтерських операцій.