ОПТИМІЗАЦІЯ ГАЗОПОСТАЧАННЯ В УМОВАХ СВІТОВОЇ ЕКСПАНСІЇ СКРАПЛЕНОГО ПРИРОДНОГО ГАЗУ - СКРИПНИК , Андрій; НАМ'ЯСЕНКО , Юрій (Економіка України, 2019)
Питання диверсифікації та оптимізації газопостачання до України є надзвичайно актуальним у процесі досягнення енергетичної незалежності. Сьогодні ще не існує світового ринку природного газу, проте проведений аналіз дозволяє говорити про існування процесу цінової дивергенції регіональних ринків природного газу. Розглянуто оптимізаційні моделі газопостачання в Україні з урахуванням наявності потужних газосховищ, розвинутої мережі транспортування природного газу, власних джерел газовидобування та можливості придбання природного газу в країнах ЄС. Показано, що диверсифікація газопостачання приводить до значного зменшення витрат на транспортування. У даному випадку значення цільової функції знаходили за умови однакової ціни газопостачання з усіх наявних джерел порівняно з варіантом газопостачання з одного джерела на кордоні з РФ. Наявність газосховищ дозволяє врахувати в оптимізаційній моделі сезонну флуктуацію цін. Так, газосховища виступають як споживачі влітку і як джерела газопостачання в опалювальний сезон. Наявність в оптимізаційній моделі газосховищ істотно зменшує інтегральну цільову функцію, що включає вартість придбання, збереження і транспортування природного газу. Потужність газосховищ використовується не повністю, отже, вони можуть бути задіяні в оптимізації газопостачання до країн Східної Європи. Методами економетричного аналізу проведено дослідження впливу підвищення цін на природний газ та обсяги його споживання. Здійснено оцінку коефіцієнта еластичності лінійної та логарифмічної моделей. На основі даного показника оцінено споживання газу в разі подальшого зростання цін на нього для населення. Проаналізовано можливості використання газосховищ для стабілізації газопостачання до країн Східної Європи.