ПРОБЛЕМИ СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ З МІЖНАРОДНИМИ ФІНАНСОВИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ - ПЛОТНІКОВ , Олексій (Економіка України, 2019)
Розглянуто існуючі аспекти співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями. Сучасний світ поряд з внутрішніми джерелами фінансування характеризується широким використанням зовнішніх боргових запозичень. Визначено проблеми, які стоять на шляху оптимізації взаємовідносин України та міжнародних фінансових організацій. До них належать, зокрема, такі проблеми: платоспроможності України та зростання зовнішньої заборгованості; неадекватності вимог міжнародних фінансових організацій реаліям економіки України; постійного впливу на діяльність поточного уряду держави; вимог з боку міжнародних фінансових організацій, які перебувають на межі національної безпеки України, а в деяких випадках перетинають цю межу; використання політичних факторів прямої підтримки перебування на посаді різного роду “реформаторів”; оптимізації взаємовідносин України з міжнародними фінансовими організаціями. Окреслено актуальні напрями оптимізації співробітництва України з міжнародними фінансовими організаціями. Показано необхідність вибудовування стратегії взаємовідносин України з міжнародними фінансовими організаціями з урахуванням поточного стану національної економіки. Можливим напрямом подальших відносин України з міжнародними фінансовими організаціями є перехід від безпосереднього отримання фінансових ресурсів до консультативної та іншої підтримки від цих установ. У сучасних умовах необхідною є переорієнтація співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями на досягнення національних інтересів України в самій країні та за її межами. Взаємовідносини України з міжнародними фінансовими організаціями повинні базуватися на оптимізації моделі соціально-економічного розвитку та зміні відповідних акцентів.