ПОРЯДОК РОЗРАХУНКУ КВОТ ПІСЛЯ РЕФОРМИ МВФ: ЗМІНИ В ЄДИНОМУ ПАКЕТІ - БОРЗЕНКО , Олена (Економіка України, 2019)
Міжнародний валютний фонд зберігає плани щодо завершення перегляду своїх квот для країн у 2019 р. Квота країни у МВФ визначає розмір її фінансових зобов’язань перед Фондом, від неї залежить кількість голосів у Фонді та доступ країни до фінансування. Востаннє ці частки перерозподілялись у 2010 р. у рамках 14-го перегляду квот, коли сукупний капітал МВФ було збільшено на 100%, а на користь країн, що розвиваються, було передано 6% квот. Проте загальна частка країн, що розвиваються, становить у Фонді тільки 42,5%, решта (57,5%) належить розвинутим країнам. G20 раніше затвердила «дорожню карту», за якою до 2019 р. квоти країн – акціонерів у МВФ мають бути перерозподілені за новою формулою. Країни з економіками, що розвиваються, повинні отримати більше ваги у цьому інституті, створеному для підтримки фінансової стабільності його учасників, а традиційні акціонери – втратити свою частину. Проте раніше цю формулу погодити не вдалося через протидії США. Так, на даний час допустиме відношення обсягу боргу до ВВП у більшості країн переглядається у бік підвищення, причому ці зміни є найбільш помітними в державах з ринками, що формуються. Очікується, що для таких країн показник боргу може перевищити рівень, який спостерігався на початку глобальної фінансової кризи 2008–2009 рр. Уразливими залишаються і розвинуті країни, боргове навантаження яких перевищує 100% ВВП. Як наслідок, підвищується ймовірність тривалого збереження низьких темпів зростання ВВП. Свого часу "група Купера" відмовилася від використання показника боргу, вважаючи, що він може викликати певні "моральні проблеми": держави будуть заінтересовані в нарощуванні заборгованості з метою збільшення своєї квоти у МВФ.