КОНЦЕПЦІЯ ЕФЕКТИВНОГО ЗНИЖЕННЯ ЕМІСІЇ СО2 В ЕНЕРГЕТИЧНОМУ СЕКТОРІ УКРАЇНИ - СЕРДЮК , Олександр (Економіка України, 2019)
Нині українська енергетична система, а саме – сектор теплової енергетики, є найбільшим у країні продуцентом СО2. З огляду на вагомий внесок енергетичного сектору України в загальнодержавне продукування СО2, необхідність у його реструктуризації стає дедалі очевиднішою з економічної точки зору. Однак відсутність економічних стимулів для приватних сторін та обмежені фінансові можливості державного сектору гальмують реалізацію відповідних заходів. Зважаючи на те, що природні економічні стимули зниження викидів СО2 приватним сектором в енергетиці (80% теплової енергетики належить приватному сектору) можуть виникнути лише у випадку зміни кон’юнктури ринку енергоносіїв, постає питання щодо ефективного використання обмежених фінансових ресурсів держави для таких потреб. З огляду на це, розроблено концепцію зниження емісії СО2 в енергетичному секторі України, яка має реалізовуватись у три етапи: оптимізація виробництва електроенергії на ТЕС шляхом приведення навантаження до максимального та відносно ефективного рівнів, за яких на одиницю викидів СО2 продукуватиметься найбільша кількість енергії; кластеризація ТЕС на дві групи за показниками ефективності експлуатації: виокремлення відносно ефективних ТЕС, що підлягають модернізації; ранжування відносно неефективних ТЕС за пріоритетністю до заміни на відновлювальні джерела енергії. Для встановлення підприємств, по відношенню до яких мають бути застосовані запропоновані заходи, розроблено програмне забезпечення, яке визначатиме відповідну інформацію шляхом аналізу даних, що характеризують діяльність підприємств.