НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ СТРАХУВАННЯ - КЛИМЕНКО , Ольга (Економіка України, 2019)
Проаналізовано стан ринків небанківських фінансових послуг на прикладі діяльності ринку страхування. Виявлено особливості та напрями його розвитку. Розглянуто функціонування страхових компаній на ринку України та показники страхової діяльності за 2018 р. і на початку 2019 р. На основі аналізу визначено проблеми діяльності страхового ринку, які стримують його розвиток. Страховий ринок України поступово просувається в позитивному напрямі, має значний потенціал для подальшого розвитку, але поки що істотно поступається аналогічним ринкам демократично та економічно розвинутих країн. Досліджено роль ринку страхування в соціально-економічному розвитку регіонів. Показано, що стабільність у функціонуванні ринку послуг страхування прямо залежить від стану економіки України, ВВП, розмірів середньої заробітної плати та середньої пенсії. Головним фактором, який стримує швидке зростання цього ринку, є низький платоспроможний попит населення на страхові послуги. Специфіка страхового ринку потребує, поряд з розглядом цього сектору небанківських фінансових послуг у цілому по державі, ще й деталізації нюансів діяльності суб'єктів, які функціонують у регіонах України. Для підвищення захисту споживачів страхових послуг органам державного регулювання необхідно вжити заходів щодо звільнення ринку від проблемних, неплатоспроможних, недобросовісних страхових компаній, а також встановлення економічно обґрунтованого рівня винагороди посередникам і регламентування їх діяльності. Головне завдання на шляху розвитку інституцій небанківських фінансових послуг, зокрема, ринку страхування полягає в підвищенні довіри до них з боку громадян України та в інтеграції нормативно-правової бази у цій сфері в європейську законодавчу систему. Показано, що основним завданням подальшого розвитку зазначених ринків у країні є підвищення їх прозорості, капіталізації, ліквідності. Розглянуто показники концентрації вітчизняного страхового ринку. Проаналізовано зв'язок між концентрацією ринку та кількістю страхових компаній на ньому. Для покращення глибини і достовірності оцінки концентрації на страховому ринку України пропонується ввести коригуючі коефіцієнти до граничних значень індексу Герфіндаля – Гіршмана.