СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ: НАПРЯМИ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ МОДЕРНІЗАЦІЇ - ВЕНГЕР, Віталій; ХАУСТОВ, Володимир (Економіка України, 2019)
Сучасні тенденції економічного розвитку свідчать, що основою економіки багатьох передових країн є базові галузі промисловості, у тому числі й чорна металургія, а її продукція продовжує залишатися головним конструкційним матеріалом у світі. Показано, що вітчизняна металургійна галузь робить значний внесок у виробництво ВНП і зовнішню торгівлю. Головним джерелом функціонування вітчизняних металургійних підприємств є сировинна база, основу якої становлять значні запаси залізної руди, кам’яного вугілля та металобрухту. Доведено, що орієнтація металургійної галузі на пріоритетне задоволення зовнішнього попиту зробила її залежною від кон?юнктури на світовому ринку металопродукції, який сьогодні характеризується жорсткою конкуренцією через постійне зростання нових виробничих потужностей. Виявлено, що головною передумовою посилення конкуренції на світовому ринку металопродукції стала інноваційна перебудова металургійних підприємств, в основу якої було покладено скорочення застарілих виробничих потужностей з випуску сталі та будівництво нових, більш компактних виробництв з випуску кінцевої продукції з високою доданою вартістю. Показано, що, на відміну від розвинутих країн і країн, які розвиваються, Україна не будувала технічно нових виробництв (за винятком заводу «Інтерпайп Сталь») у секторі чорної металургії. У підсумку на більшості вітчизняних підприємств спостерігаються високі фізична спрацьованість і моральна застарілість устаткування. Використання відсталих технологій у галузі зумовлює колосальну енергомісткість екологічно шкідливого виробництва та призводить до неефективного споживання паливно-енергетичних ресурсів і, як наслідок, до зниження конкурентоспроможності української металопродукції. Для розвитку вітчизняної металургії в руслі світових тенденцій запропоновано розробити перелік заходів щодо поетапної модернізації виробничих потужностей, які полягають у заміні застарілих мартенівських печей новими електрометалургійними заводами.