РОЗВИТОК МЕТАЛУРГІЙНОЇ СМАРТ-ПРОМИСЛОВОСТІ: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - АМОША, Олександр; НІКІФОРОВА, Віра (Економіка України, 2019)
Визначено ключові напрями розвитку металургійної промисловості України на «розумних» засадах з урахуванням світового досвіду становлення металургійних смарт-виробництв. Розглянуто передумови та проблеми розвитку металургійної смарт-промисловості в Україні. Процес розробки і впровадження «розумних» технологій у галузі перебуває на початковому етапі, незважаючи на її стратегічний характер для національної економіки. Причинами є загальне відставання України та вітчизняної металургії за рівнем інноваційної активності, значний обсяг надвиробництва металу та критично низький рівень внутрішнього споживання металопродукції, недосконалість нормативної бази діяльності галузі. Узагальнено особливості та наслідки впровадження «розумних» рішень і технологій у металургії зарубіжних країн. Досліджено основні напрями використання новітніх технологій у виробничій, організаційно-економічній і соціальній сферах діяльності металургійних підприємств. Виявлено, що порівняно із світовими аналогами в українській металургійній промисловості застосовується лише частина смарт-технологій, широко відомих у провідних країнах-металовиробниках. Проте головні тренди смартизації галузі здебільшого є схожими, і полягають вони у цифровізації продукції та послуг, посиленні клієнтоорієнтованості бізнес-моделі, оптимізації роботи устаткування, покращенні умов праці та її безпеки в режимі реального часу. «Вузьким» місцем впровадження смарт-технологій є виробнича сфера, що пов’язано з необхідністю великих капіталовкладень для здійснення принципово нових інноваційних відкриттів з удосконалення металургійного процесу. Стримуючим фактором є неготовність співробітників сприймати нову цифрову культуру та зміни на ринку праці.