УЧАСТЬ УКРАЇНИ В МАКРОРЕГІОНАЛЬНИХ СТРАТЕГІЯХ ЕС: КОНЦЕПТУАЛЬНЕ БАЧЕННЯ ТА ВИКЛИКИ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - МАСЛОВ, Юрій (Економіка України, 2019)
Досліджено теоретичні аспекти міжстратегічної співпраці з реалізації макрорегіональних стратегій ЄС. Наголошено, що необхідність розробки макрорегіональних стратегій зумовлена наявністю комплексних проблем територіальних громад, для розв’язання яких традиційні методи галузевого і територіального управління виявляються недостатніми, а сфера поширення територіальних проблем не збігається з економічним і адміністративним районуванням. Відзначено, що участь України в процесі розробки і подальшій реалізації макрорегіональних стратегій ЄС відкриває шанс долучитися до втілення в життя важливої ініціативи Європейської комісії, а також практично підтвердити євроінтеграційні прагнення. Зосереджено увагу на Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Визначено основні напрями розвитку Дунайського макрорегіону. Обґрунтовано, що активна участь України в даній Стратегії ЄС сприятиме підвищенню конкурентоспроможності її регіонів, прискоренню євроінтеграційних процесів та наближенню рівня життя населення прикордонних регіонів до середньоєвропейського рівня. Сформовано концептуальне бачення щодо імплементації макрорегіональної стратегії для Дунайського регіону на території України в контексті глобалізаційних викликів. Акцентовано увагу на необхідності тісної співпраці України та інших країн-учасниць над визначенням і узгодженням спільних пріоритетних проєктів (поновлення роботи спільної президентської комісії, активізація діалогу в рамках існуючих єврорегіонів тощо). Підкреслено доцільність адаптації національної системи планування до європейських принципів, необхідність узгодження системи цілей національної та регіональних стратегій з планом дій та проєктами реалізації макрорегіональних стратегій на територіях, охоплених сферою впливу останніх, важливість кореляції системи стратегічних заходів з політикою ЄС. Визначено ключові компоненти, на яких має ґрунтуватися стратегічне планування розвитку української частини Дунайського регіону. Визначено пріоритети активної участі України в реалізації макрорегіональної Стратегії ЄС для Дунайського регіону.