ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ, ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА І ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ - ЗВЄРЯКОВ, Михайло; ГРИМАЛЮК, Андрій (Економіка України, 2019)
Нині Україна перебуває у своєрідній «точці біфуркації», що відкриває можливості для подальшого історичного руху за кількома напрямами, які суперечать один одному. У цих умовах різко зростає значення економічної науки, покликаної активно впливати на суспільний вибір через теоретичне обґрунтування такого варіанта економічної стратегії держави, який би найбільше відповідав об’єктивним потребам розвитку продуктивних сил країни. З використанням категоріального апарату економічної теорії науково визначено контури такої моделі управління економікою, яка може стати ефективною альтернативою його старій системі, що є головною причиною економічного провалу України. Міжнародна практика нагромадила критичну масу емпіричного матеріалу, який доводить, що в сучасних умовах панівною стає суб’єкт-об’єктна модель керованого розвитку, в межах якої суспільство як єдиний колективний суб’єкт свідомо використовує об’єктивні економічні закони капіталізму для розвитку своїх продуктивних сил. Успіх вольових перетворень, які, врешті-решт, починаються в нашій країні, багато в чому залежатиме від того, чи буде створено сучасну модель розвитку, тотожну за своєю економічною сутністю державному капіталізму. Ці специфічні історичні умови визначають необхідний взаємозв’язок економічної теорії та державної політики в межах нової моделі управління економікою, що передбачає не просто керований, а науково керований розвиток. Таке наукове управління економічним розвитком дуже потрібно Україні, якій під виглядом неоліберального дерегулювання нав’язують давно застарілу неоліберальну модель стихійної ринкової трансформації. Отже, політична економія в сучасних умовах покликана стати, насамперед, теорією дії, теорією публічного управління економікою. Це відкриє на всіх рівнях економічних досліджень нові широкі можливості для подальшої розробки запропонованої методології, розвитку на її основі економічної теорії та послідовного її застосування при вирішенні надзвичайно складних практичних проблем, пов’язаних із створенням в Україні суб’єкт-об’єктної моделі керованого економічного розвитку.