АЗІЙСЬКИЙ БАНК ІНФРАСТРУКТУРНИХ ІНВЕСТИЦІЙ: РОЛЬ І ТРЕНДИ ВПЛИВУ НА МІЖНАРОДНУ ФІНАНСОВУ СИСТЕМУ - ПІЛЯЄВ, Ігор (Економіка України, 2020)
Досліджено роль Азійського банку інфраструктурних інвестицій (АБІІ) в системі міжнародних фінансових відносин, визначено стан і тренди його впливу на інституціонально-структурну трансформацію регіонального та глобального лідерства. Застосовано міждициплінарно-синергетичний підхід, що поєднує останні досягнення поличної економії, теорії міжнародних відносин, глобалістики і транзитології. Проаналізовано процеси реструктуризації міжнародної фінансової системи в контексті зміцнення лідерських позицій Китаю, посилення ролі Східноазійського регіону у світовій економіці та політиці. Уперше у вітчизняній літературі системно досліджено причини створення, роль і вплив АБІІ на сучасні процеси регіоналізації та глобалізації. За допомогою компаративного аналізу визначено переваги та недоліки новоствореного банку розвитку порівняно з Азійським банком розвитку та іншими міжнародними фінансовими інституціями. Розкрито особливості механізму прийняття рішень в АБІІ, зокрема щодо кредитування інфраструктурних проектів, у контексті впливів на політику банку з боку держав-членів, міжнародних фінансових та неурядових організацій. Доведено, що АБІІ за своєю природою, стратегією, складом членства, напрямами й обсягами діяльності є міждержавною багатосторонньою фінансовою інституцією не регіонального, а глобального характеру і, по суті, інституційним «вістрям» реалізації стратегічної геоекономічної ініціативи Китаю «Один пояс, один шлях». Зроблено висновок про практичну готовність АБІІ до фінансування проєктів розвитку об?єктів трансконтинентальної транспортної та логістичної інфраструктури в країнах Центральної та Східної Європи, включаючи Україну, що актуалізує питання доцільності майбутнього вступу нашої держави до АБІІ. Обґрунтовано доцільність поєднання фінансового співробітництва України із Світовим банком з інституційною та проєктною участю в АБІІ.