СПІВВІДНОШЕННЯ ДИНАМІКИ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ ТА ФОНДООЗБРОЄНОСТІ ЯК ІНДИКАТОР ОПТИМАЛЬНОСТІ КООРДИНАЦІЇ ОСНОВНИХ ФОНДІВ І ЧИСЕЛЬНОСТІ ПЕРСОНАЛУ НА ПІДПРИЄМСТВІ - ЯНКОВИЙ, Олександр; ЯНКОВИЙ, Володимир (Економіка України, 2020)
Обговорюються теоретично можливі варіанти поєднання динаміки взаємопов’язаних показників продуктивності праці, фондоозброєності й фондовіддачі на підприємстві. Досліджуються позитивне і негативне зростання фондоозброєності з точки зору його співвідношення з підвищенням продуктивності праці. Доводиться, що підвищення фондоозброєності може вважатися позитивним лише в поєднанні із зростанням фондовіддачі. Всі інші варіанти зростання (зниження) фондоозброєності слід розглядати як негативне явище в економіці підприємства, галузі чи регіону. Проаналізовано негативне підвищення фондоозброєності в промисловості України у 2010––2018 рр. За досліджуваний період фондовіддача варіювалася нестабільно, проявляючи нестійку тенденцію до зниження, а відносна швидкість підвищення фондоозброєності в промисловості випереджала аналогічний показник динаміки продуктивності праці в 1,13 раза. Отже, в промисловості України у 2010––2018 рр. спостерігався неоптимальний тренд у динаміці фондоозброєності: її підвищення випереджало зростання продуктивності праці з відповідним погіршенням використання основних засобів. Отриманий висновок був підтверджений моделюванням динаміки реалізованої продукції, залишкової вартості основних фондів та середньої облікової чисельності працівників у промисловості України за допомогою виробничої функції Кобба––Дугласа––Тінбергена. Ще ряд практичних результатів було отримано за даними динаміки показників господарської діяльності вітчизняних підприємств харчової промисловості та машинобудування. Побудовані на базі різноманітних виробничих функцій моделі (усі, без винятку) показали неоптимальність фондоозброєності за рахунок надмірної величини середньорічної вартості основних фондів у порівнянні з чисельністю персоналу. З’ясувалося, що серед причин даного економічного феномена головною є постійно зростаючий фіктивний надлишок основних фондів підприємств, утворений внаслідок їх завищеної переоцінки, оскільки, на відміну від кількості працівників, основні засоби в чисельнику показника фондоозброєності виражаються у вартісних одиницях, що перебувають під суттєвим впливом рівня інфляції в країні.