РОЗВИТОК ІНФРАСТРУКТУРИ ЯК СТРУКТУРНА РЕФОРМА В УКРАЇНІ: ІНВЕСТИЦІЙНІ АСПЕКТИ, МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА АУДИТ - БОБУХ , Ірина; ГЕРАСІМОВА, Олена (Економіка України, 2020)
Обґрунтовано, що однією з найважливіших передумов інклюзивного і сталого економічного розвитку є здійснення структурних реформ. У свою чергу, однією з найважливіших структурних реформ є розвиток як hard-інфраструктури (зокрема, транспортної, енергетичної), так і soft-інфраструктури (включає освіту, інформаційно-комунікаційні технології, мережу агентств сприяння інвестиціям тощо). Інфраструктурні аспекти є одними з ключових при прийнятті рішень інвесторами, а залучення інвестицій –– одним з найважливіших факторів виходу України на новий якісний рівень економічного зростання, що зумовлює акцентування уваги авторів на інвестиційній складовій. Поточний спектр необхідних реформ характеризується спрямованістю наінклюзивний і сталий розвиток, тобто на прогрес у забезпеченні добробуту широких верств населення. На фоні загальної низької якості як hard-, так і soft-інфраструктурних об’єктів виявлено інфраструктурні диспропорції, що стосуються, насамперед, невідповідності розміщення більшості створених в Україні протягом останніх років компаній середньо- та високотехнологічного секторів у західній частині країни, що відбувається через інтеграцію України в європейський економічний простір, та освітньої й енергетичної інфраструктур, історично сконцентрованих на сході країни. Наголошено на наявності прогалин у роботі як агентств із сприяння інвестиціям, так і державних органів влади, що гальмують приплив інвестицій. Серед них названо: низький рівень комунікації між інвесторами і потенціальними постачальниками; необізнаність інвесторів про ринок праці; майже повну відсутність в Україні системи дуальної освіти. Обґрунтовано необхідність розробки і сформульовано основні завдання «дорожньої карти» з розбудови промислового потенціалу та інфраструктурного забезпечення підвищення конкурентоспроможності регіонів України на основі їх аудиту, визначено слабкі місця та перешкоди для залучення інвестицій.