ІНТЕНСИВНІСТЬ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - ЯНОВСЬКА, Вікторія (Економіка України, 2020)
Стрімкий розвиток і активне поширення цифрових технологій створюють нові можливості продукування матеріальних благ і поліпшення якості життя та сприяють підвищенню ефективності й конкурентоспроможності компаній, галузей, регіонів, країн у цілому. Одночасно їх нерівномірне запровадження і використання породжують локальні та глобальні цифрові розриви. У контексті системи «економіка –– суспільство» цифрова нерівність стає динамічною загрозою, усунення якої вимагає подолання інфраструктурних обмежень і забезпечення якісних цифрових трансформацій. Визначено національні особливості та перспективи цифровізації України як платформи розвитку національної економіки, для чого встановлено закономірності прояву процесу цифровізації та швидкості поширення Інтернету, надано кількісну характеристику стану і визначено тенденції розвитку цифрової інфраструктури України, виконано міжнародні порівняння за показником «цифрового» населення. Результати дослідження показують, що в Україні головними трендами розвитку ринку телекомунікаційних послуг є зміна споживчих переваг, трансформація ринку, індивідуалізація споживання, цифровізація ринкових сегментів і населення, формування широкосмугової моделі споживання та бездротового середовища. Залежно від зміни масштабів покриття, інтенсивності процесів цифровізації та швидкості поширення Всесвітньої мережі в цілому та серед приватних користувачів виокремлено три періоди поширення Інтернету: період повільної цифровізації, період стрімкого розповсюдження, період уповільнення темпів розбудови ринкового сегмента. Подальші порівняння засвідчили, що зростання двох останніх періодів дозволило подолати цифровий розрив «Україна –– світ» і наблизити відносні оцінки «цифрового» населення України до відносних оцінок глобального «цифрового» населення. Окреслено дворічні перспективи подолання Україною цифрового розриву з ЄС при збереженні експоненціальних тенденцій розвитку цифрової інфраструктури, що вимагає запровадження активної державної та регіональної політики з підтримки та реалізації проєктів цифрових трансформацій. Уповільнення швидкості розвитку цифрової інфраструктури зумовить подовження періоду усунення цього цифрового розриву.