ЕНДОГЕНІЗАЦІЯ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОСТІ ЧЕРЕЗ ТЕХНОЛОГООРІЄНТОВАНІ СТАРТАПИ: ДОСВІД США, УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - САЛІХОВА, Олена; КУРЧЕНКО , Олена (Економіка України, 2020)
Керівництво США, починаючи з 1950-х років, реалізує цілеспрямовану політику заохочення створення стартапів винахідниками. Цей процес набув форми трансферу технологій від науки до реального сектору економіки, сприяв виведенню на ринок технологічно складних інноваційних продуктів, піднесенню індустрії по «дробині» доданої вартості, створенню нових робочих місць, прискоренню ендогенізації економічного розвитку. Показано еволюцію механізмів державного впливу на розбудову стартапів у США. Обґрунтовано, що на початковому етапі заходи політики були націлені на сприяння розвитку індустрії та зменшення залежності від імпорту технологій; створення стартапів прискорило освоєння у виробництві наукових здобутків, отриманих у результаті нарощування у 1940-х роках фінансування оборонних ДіР університетів; сприяло працевлаштуванню висококваліфікованих фахівців, у тому числі іммігрантів. Сьогодні, маючи розвинуту індустрію з високою абсорбційною спроможністю до інновацій, керівництво країни встановлює економічні та технологічні пріоритети для розв’язання проблем й отримання переваг американських компаній; виходячи з цих пріоритетів сприяє формуванню людських ресурсів (у тому числі, як і раніше, за рахунок залучення кваліфікованих іммігрантів), визначає напрями наукових досліджень і фінансово сприяє започаткуванню стартапів у пріоритетних сферах. Показано, що керівництво США створило відповідні нормативно-правові та інституційні засади, які прискорили комерціалізацію розробок стартапів, та відкрило для них ринок публічних закупівель. Обґрунтовано, що центральною ланкою державної політики заохочення інноваційного підприємництва в Україні має стати розбудова технологоорієнтованихстартапів (ТОС), націлених на створення продуктів, процесів, послуг на базі власних розробок. Рекомендовано створити базові документи: проєкт Закону про технологоорієнтованістартапи і проєкт Стратегії розбудови технологоорієнтованихстартапів в інтересах інноваційного розвитку економіки України. Показано, що при визначенні концептуальних засад і положень цих документів необхідно враховувати ендогенні бар’єри та екзогенні загрози, що сьогодні ускладнюють розбудову ТОС в Україні.