ФІНАНСОВИЙ КОНТРОЛЬ І СТАНОВЛЕННЯ АУДИТУ ВІДПОВІДНОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ БЮДЖЕТНИМИ КОШТАМИ - РАДІОНОВ , Юрій (Економіка України, 2020)
Досліджено систему державного фінансового контролю України, проаналізовано його понятійний апарат. Зазначено, що вагомим важелем впливу на ефективність управління бюджетними коштами є контроль як важливий компонент системи управління державними фінансами. Функція контролю в системі управління бюджетними видатками допомагає ефективно здійснювати управління фінансами в межах чинного законодавства. Проте, незважаючи на сформовану законодавчу і нормативно-правову базу, у сфері державного фінансового контролю залишилися питання, які потребують окремого законодавчого врегулювання щодо статусу кожного контролюючого органу з чіткими функціями здійснення аудитів, ревізій, експертних та інших контрольно-аналітичних заходів. Необхідність такого закону продиктована прагненням уникнення дублювання функцій контролюючих органів, підвищення ефективності їх взаємодії, проведення якісних заходів контролю, формування прозорого середовища в бюджетній системі. Акцентовано увагу на відсутності в країні прозорого «економічного поля», яке б унеможливило корупцію, шахрайство, бюджетні порушення. Наведено обсяги бюджетних порушень за результатами аудитів Рахункової палати. Наголошено на необхідності вдосконалення законодавчої, нормативно-правової бази, визначення державою чітких правил ведення економічної діяльності, пошуку надійних економічних важелів, способів та методів боротьби з порушеннями бюджетного законодавства, неефективними управлінням і використанням бюджетних коштів. Обгрунтовано необхідність запровадження аудиту відповідності як важливого інструменту забезпечення дотримання учасниками бюджетного процесу законодавчо визначених норм, правил, процедур щодо ефективності управління та використання бюджетних коштів. Дано визначення трьох основних видів аудитів (фінансового, ефективності та відповідності) за міжнародними стандартами, запропоновано методологічну схему основних рис і принципів аудитів та їх відмінностей, що дасть можливість ідентифікувати кожен окремо.