НАУКОВА СПАДЩИНА А.К. ПОКРИТАНА У СВІТЛІ СУЧАСНИХ ПРОБЛЕМ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ - ЗВЄРЯКОВ, Михайло (Економіка України, 2021)
Розкрито найважливіші аспекти наукової спадщини видатного вітчизняного вченого-економіста Анатолія Карповича Покритана. Показано, що наукові розробки А.К. Покритана і представників його школи зробили важливий внесок у методологію економічної теорії. Обґрунтовано, що дослідження вченим проблем власності, теорії суспільного відтворення, методологічних проблем економічної теорії є затребуваними сьогодні при дослідженні проблем української економіки і світової економічної системи. Згідно з поглядами А.К. Покритана, у процесі наукового дослідження не можна вивчити структуру економічної системи, не враховуючи її генезис, і навпаки, дослідження генезису можливе лише на основі знання її структури. Генезис і структура виробничих відносин тісно переплітаються з єдністю історичного і логічного в економічній теорії. Показано, що поєднання логічної та історичної форм пізнання дозволило А.К. Покритану в умовах незалежної України дати не тільки об'єктивну оцінку минулій господарській системі, а й осмислити природу ринкових реформ у національній економіці та визначити ті проблеми, вирішення яких дозволить подолати негативні тенденції, виниклі в процесі формування ринкової економіки. Обґрунтовано, що даний методологічний підхід дає можливість виокремити набагато складніший, ніж традиційний (лібералізація, приватизація), комплекс відносин трансформаційних систем. Показано, що наукову творчість А.К. Покритана вирізняють різноманіття досліджуваної тематики, глибина розробки методології та теорії політичної економії, а також залучення нових наукових проблем у сферу теоретичного аналізу. Наукові дослідження вченого є тим методологічним і теоретичним інструментарієм, який дозволяє вивчати природу сучасного розвитку національної економіки.