ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ЗВІТУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ - ІСАНШИНА, Галина (Економіка України, 2021)
Високу актуальність проблематики звітування суб’єктів бізнесу і державного сектору в Україні та ЄС підтверджує той факт, що з 34 спікерів марафону IFRS Forum – 2020 «Через прозорість до сталого розвитку: нові реалії професії» майже кожен четвертий обрав її темою своєї доповіді. З огляду на це, досліджено основні проблемні аспекти звітування вітчизняних суб’єктів господарювання різних секторів економіки, його розвиток на тлі світової глобалізації. Проведено порівняння організації бухгалтерського обліку за інституціональними одиницями сектору загального державного управління. Систематизовано вимоги до складу звіту про управління та звіту керівництва в контексті чинної нормативно-правової бази. В останні роки в Європі набирає обертів Інтегрована звітність, яка повинна поєднати інформацію розрізнених звітів з метою можливості її порівняння за різними суб’єктами та періодами. Розглянуто склад добровільної річної звітності юридичних осіб у Європі та надано оцінку їх впливу на досягнення цілей сталого розвитку. Однією з найбільш чітких тенденцій за останні чотири роки було все частіше використання терміну «інтегрований звіт» та заяви про те, що звіти були підготовлені відповідно до Концептуальної основи IIRC. Розглянуто питання ускладнення міжнародних стандартів фінансової звітності й проведено аналіз стандартизації нефінансової звітності. Визначено, що реформа бухгалтерського обліку та звітності в бюджетних установах неможлива без упровадження системи бюджетної звітності на рівні об’єднаних територіальних громад, районів та областей паралельно з децентралізацією та широким використанням нефінансової звітності.