НЕОБХІДНІ КРОКИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ ТА БАНКІВСЬКОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ В ПЕРІОД КОРОНАКРИЗИ ТА ПІСЛЯ ЇЇ ЗАВЕРШЕННЯ - ДАНИЛИШИН, Богдан; СТЕПАНЮК, Євген (Економіка України, 2021)
Епідемія COVID-19 в Україні та світі зумовила вжиття державами безпрецедентних обмежувальних заходів з метою протидії поширенню вірусних захворювань і підтримки національних систем охорони здоров’я. Водночас запроваджені в Україні карантинні заходи, швидше, оголили та поглибили негативні тенденції в економіці, які спостерігаються з ІІ півріччя 2019 р. За дев’ять місяців 2020 р. падіння реального ВВП України становило 5,4%, а рівень споживчої інфляції протягом минулого року був нижче цільового діапазону НБУ, що свідчить про ознаки повноцінної стагнації у реальному секторі економіки. Ефективність функціонування інституту фінансового посередництва та механізму монетарної трансмісії в Україні залишається невисокою. Стагнація банківського кредитування триває третій рік поспіль, а застосовані НБУ заходи стимулювання економіки виявилися недостатньо продуктивними. Співвідношення між обсягом залучених банками депозитів та виданими кредитами з 2015 р. характеризується низхідним трендом. Ризик скорочення доходів державного бюджету України та підвищення вартості державних запозичень істотно ускладнює виконання державних програм з підтримки економіки. Відсутність достатнього простору для фінансування державних витрат за прийнятною вартістю ставить Україну в нерівні з країнами Центральної та Східної Європи умови в контексті подолання кризових явищ. З метою протидії кризі COVID-19 країни використовують поєднання державних фіскальних механізмів з монетарними і макропруденційними інструментами центральних банків. З огляду на ризик виникнення в Україні негативного циклу погіршення фінансового стану банківського та корпоративного секторів, обґрунтовано застосування комплексного підходу до вдосконалення державної економічної та фінансової політики, що дозволить отримати синергетичний ефект від здійснюваних заходів та забезпечити довгострокове стале зростання економіки України на базі ефективної кредитної підтримки банківської системи.