МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ЩОДО ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - ЗАБЛОДСЬКА, Інна; ГРЕЧАНА, Світлана (Економіка України, 2021)
Досліджено роль у забезпеченні розвитку території ідентифікації об’єднаних територіальних громад, яка полягає у встановленні схожості та відмінностей конкретної ОТГ, що відображають її унікальність. Зазначено, що результати ідентифікації є джерелом формування стратегічних і оперативних цілей при розробці чи оновленні стратегії соціально-економічного розвитку ОТГ, основою для створення позитивного іміджу і подальшого просування громади. Констатовано низьку затребуваність процедури ідентифікації ОТГ з боку органів місцевого самоврядування та відсутність відповідного організаційно-методичного контенту для її проведення. Запропоновано методичні підходи щодо ідентифікації ОТГ на основі уніфікованої адаптивної системи критеріїв. Результатом їх застосування має бути створення ідентифікаційного профілю громади, який відображає основні складові її унікальності та дозволяє динамічно оцінювати фактичні чи прогнозовані результати реалізації стратегії її розвитку, сприяючи їх подальшій успішній розбудові. Визначено етапи проведення ідентифікації об’єднаної територіальної громади, розкрито алгоритми здійснення їх основних процедур. Сформовано відкриту систему критеріїв ідентифікації об’єднаних територіальних громад, яка містить просторово-адміністративну, фінансово-бюджетну, соціальну та особливу складові. Наголошено, що остання група критеріїв визначає адаптивність системи, дозволяючи експертам додавати певні критерії, що відображають специфіку життєдіяльності громад відповідного регіону. На основі запропонованих методичних рекомендацій побудовано поточний ідентифікаційний профіль Білокуракинської ОТГ і в середньостроковій перспективі – її improve-ідентифікаційний профіль. Особливу складову сформував такий критерій, як «віддаленість ОТГ від лінії розмежування», який актуальний для Донецької та Луганської областей. Порівняння поточного та improve-ідентифікаційного профілів дозволило говорити про можливість отримання позитивного результату від реалізації стратегії розвитку ОТГ за базового сценарію, однак відзначено його недостатню ефективність. Запропоновано внесення певних коректив до затверджених програм розвитку громади, а також ініціювання нових проєктів у відповідності з визначеними проблемними питаннями.