ПОТЕНЦІАЛ СЕКТОРУ КОМЕРЦІЙНИХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ВІДДАЧІ - МЕЛЬНИК, Мар'яна; СИНЮРА-РОСТУН, Надія (Економіка України, 2021)
Сфера послуг стала одним з впливових чинників конкурентоспроможності економіки і зростання добробуту населення. Особливої ваги набрали послуги креативних індустрій, інформаційно-комунікаційних технологій, які дедалі більше зміцнюють конкурентні переваги держави на світових ринках. Висока частка тінізації сектору комерційних послуг не дозволяє повноцінно використовувати його потенціал у забезпеченні соціально-економічного зростання України. Виявлено види економічної діяльності в секторі комерційних послуг, які мають зростаючу економічну та соціальну віддачу і стратегічну конкурентоспроможність. Для аналізу використано економіко-статистичні методи, за допомогою яких було зібрано і проаналізовано основні показники розвитку сфери послуг в Україні, що дозволило виявити визначальні структурно-динамічні особливості її розвитку. Розкрито характеристики формування та функціонування ринку комерційних послуг в Україні. Показано, що всередині ринку спостерігаються диспропорції за видами послуг і обсягами їх реалізації, кількістю зайнятих, питомою вагою послуг у структурі валової доданої вартості тощо. Розглянуто динамічний розвиток секторів освіти та інформаційно-комп’ютерних технологій, які є одними з найбільш конкурентоспроможних і мають високі перспективи зростаючої економічної та соціальної віддачі. Зазначено, що Україні потрібно нарощувати обсяг послуг у структурі валової доданої вартості для досягнення загальносвітових показників. Визначено, що тенденції розвитку у сфері послуг України є характерними для країн з перехідною економікою. Для досягнення загальносвітових показників розвитку сфери послуг необхідно нарощувати потенціал у високотехнологічних і креативних секторах, що є конкурентоспроможними на світових ринках і привабливими для іноземних інвесторів. Ефективний економічний розвиток держави потребує підтримки тих видів економічної діяльності в секторі комерційних послуг, які мають зростаючу соціально-економічну віддачу. Вивільнення наявного потенціалу сектору комерційних послуг потребує формування пріоритетів сучасної політики детінізації та врахування основних критеріїв і чинників забезпечення зростаючої віддачі.