ВІД РЕВІЗІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ ДО РЕВІЗІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ: ПАСТКИ НОВОГО МАКРОЕКОНОМІЧНОГО КОНСЕНСУСУ - РЕЗНІКОВА, Наталія; ПАНЧЕНКО, Володимир; ІВАЩЕНКО, Оксана (Економіка України, 2021)
Базуючись на категоріях теоретичного й емпіричного рівнів пізнання, проведено ревізії інструментів сучасної економічної політики на предмет їх відповідності приписам (макро)економічних теорій, встановленню цілей її реалізації, а також виявленню її стабілізаційних і алокаційних функцій у процесі набуття нею ознак міжнародної. Встановлено, що економічна теорія, яка, по суті, є динамічною, відкритою, неврівноваженою системою економічного знання, що ґрунтується на відповідних припущеннях і передбачає спрощене моделювання економічних процесів за обмеженості пропонованих нею методів, демонструє низьку експлікативну спроможність при здійсненні аналізу, затребуваного при виборі на користь тієї чи іншої економічної політики відповідно до викликів часу. Доведено, що, хоча в окремих випадках різні економічні теорії можуть ставати дієвим знаряддям у боротьбі за заангажовані інтелектуальні аргументи на користь прийняття тих чи інших політичних рішень, економічна політика здебільшого не виглядає як спосіб механістичного втілення результатів теоретичних узагальнень. Хоча боротьба за допомогою аналітичних аргументів між прихильниками фіскальних і монетарних інструментів макроекономічної політики дозволила отримати в рамках Нового макроекономічного консенсусу (НМК) проміжний результат щодо визнання за грошово-кредитною політикою першості в досягненні низьких темпів зростання цін, досвід світової фінансової кризи 2008–2010 рр. і глобальної рецесії 2020 р. поставив під сумнів спроможність розроблених на базі рекомендацій НМК стабілізаційних програм досягати очікуваних результатів. Події останнього десятиріччя, ознаменовані поєднанням нестабільності як циклічного, так і структурного та системного характеру, сформували запит на визнання фіскальної політики як повноцінної складової стабілізаційних програм. У спробах інтерпретації способів та наслідків реалізації міжнародної економічної політики створюється запит на формування нових наукових консенсусних оцінок і теоретичних узагальнень.