МОЖЛИВОСТІ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД І СМАРТ-СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ ЇХ РОЗВИТКУ В УМОВАХ РЕФОРМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ В УКРАЇНІ - ДУЛЬСЬКА, Ірина (Економіка України, 2021)
Досліджено напрями, важелі розширення діджиталізації сфер діяльності територіальних громад та органів місцевого самоврядування в Україні, які в умовах реформ децентралізації та адміністративно-територіального устрою дістали значний обсяг повноважень, з огляду на наявні технологічні, інституційні, фінансові передумови. Досліджено досвід діяльності органів місцевого самоврядування з розширення діапазону застосування діджиталізації територіальних громад для їх смарт-спеціалізації та пошуку джерел фінансування проєктів розвитку цифрової інфраструктури. Так, значна їх частка планує створити e-реєстри своїх ресурсів (людських (демографічних), природних, земельних, нерухомості, бізнесу, рекреаційно-туристичних тощо) з ряду причин: 1) у результаті адміністративної реформи (укрупнення мережі районів) виникла необхідність перерозподілу активів між райрадами реорганізованих районів (було 490 од.) та укрупнених новостворених (стало 136 од.); 2) продовжується реформа децентралізації з перерозподілу повноважень між місцевими органами виконавчої влади та райрадами і між ними та ОТГ на території новостворених районів; 3) триває процес перетворення проєктних територіальних громад (1473 од.) в ОТГ шляхом створення нових або приєднання до існуючих ОТГ; 4) перерозподіляються повноваження між новими органами місцевого самоврядування і територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади в рамках їх перетворення на органи за типом префектур (з контролю дотримання законодавства). Труднощі правонаступництва юридичних осіб з переданням майна, земель зумовлені тим, що після місцевих виборів 25 жовтня 2020 р. нові органи самоврядування створено, а законодавство щодо правонаступництва не прийняте (існує в статусі проєкту Закону України), тоді як зміни до Бюджетного кодексу України, згідно з новим адміністративно-територіальним устроєм України та формуванням нових суб'єктів влади на рівні ОТГ, законодавчо внесено. Діджиталізація територіальної громади також є особливо важливою в період пандемії COVID-19, коли в онлайн масово переходять сектори, які задовольняють базові потреби сучасної людини, мінімізуючи необхідність виходити з дому для забезпечення життєдіяльності, реалізації бізнесу та продуктивної діяльності.