ІНСТИТУЦІОНАЛЬНА ТЕОРІЯ В РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОЇ НАУКИ - РАДІОНОВ, Юрій (Економіка України, 2021)
Проаналізовано теоретичні засади становлення і розвитку інституціональної теорії як нового напряму економічної науки. Досліджено передумови виникнення інституціоналізму, розглянуто принципові відмінності між новою економічною течією та класичною економічною теорією. Зазначено слабкість економічних теорій щодо ролі та значення держави в розвитку економіки, наголошено на необхідності синтезу сильних сторін інституціоналізму з неокласикою для взаємоув’язки соціальних настанов та інтересів окремих індивідуумів. Досліджено етапи розвитку інституціональної теорії, різні підходи вчених-інституціоналістів, відзначено появу нового, сучасного напряму – неоінституціоналізму. Окреслено розбіжності в тлумаченні терміна «інститут» між традиційними інституціоналістами і неоінституціоналістами, що вказує на різну методологію його сприйняття. Наголошено, що доктрина глибини природи інститутів та її трактування розділили інституціоналізм на старий і новий. Якщо старий ставив під сумнів індивідуалістичний світогляд, властивий неокласичній парадигмі, то сучасні інституціоналісти індивідуалістичний підхід не заперечують. Економічні інститути, які діють у межах суспільного середовища, є тими рамками або обмеженнями, які регулюють поведінку соціуму в економічних умовах. Акцентовано увагу на перспективах подальшого розвитку інституціональної теорії, яка дає можливість виникнення і розвитку інших теорій, суспільних наук, розкриває досі не досліджені або малодосліджені явища і процеси. У сучасних умовах економічні труднощі, з якими зіштовхнулася світова економіка, переконливо підтверджують актуальність інституціональної теорії, і побудова ефективної економіки не обмежується лише підходом, заснованим виключно на методології класичної школи економічної теорії. Суперечності, які породжує сучасна глобалізація, перетворюються на масштабне джерело соціальних, політичних, економічних і навіть військових викликів для менш розвинутих країн по відношенню до більш благополучних, а міжнародна інституціоналізація є тим механізмом, який покликаний згладжувати прояви нестабільності.