ЕКОНОМІКА РЕГІОНІВ В УМОВАХ КОРОНАКРИЗИ: ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПОДАТКОВІ ДОХОДИ МІСЦЕВИХ БЮДЖЕТІВ - СТОРОНЯНСЬКА, Ірина; БЕНОВСЬКА, Лілія (Економіка України, 2021)
Останній рік економіка України функціонує в умовах економічної турбулентності, зумовленої епідемією COVID-19. Це супроводжується посиленням нерівномірності розвитку регіонів, яку спричинено, поряд з макроекономічними обмеженнями, й особливостями поведінки органів управління, бізнесу та населення. Оцінено тенденції економічного розвитку регіонів України в умовах коронакризи та їх вплив на формування податкових доходів місцевих бюджетів за допомогою таких методів, як: абстрактно-логічний, порівняльний аналіз, графічна візуалізація, статистичний. Аналіз тенденцій економічного розвитку регіонів України в умовах коронакризи та їх впливу на формування податкових доходів місцевих бюджетів дозволяє стверджувати, що економічний, соціальний та фіскальний впливи кризи COVID-19 є територіально диференційованими. Водночас розвиток регіонів під час дії карантинних обмежень відбувався залежно від поведінкових та інституційних чинників, що зумовили прийняття низки ірраціональних рішень суб’єктами фінансово-економічних відносин на різних рівнях управління. Незважаючи на зупинення діяльності ряду підприємств і зниження доходів від підприємницької діяльності, у 2020 р. податкові доходи місцевих бюджетів зростали. Утім це супроводжувалося зниженням обсягів міжбюджетних трансфертів і збільшенням видатків на стримування поширення пандемії. Окреслені ефекти зниження економічної активності бізнесу, споживчих видатків населення – поряд з падінням обсягів інвестування – можна вважати відкладеним ефектом згортання економічного зростання вже в короткостроковому періоді. Одним з першочергових кроків подолання негативних тенденцій має стати інтенсивне нарощування публічних інвестицій, які передбачають спільне фінансування проєктів за рахунок бюджетних коштів і ресурсів бізнесу, налагодження взаємодії між державним, регіональним і локальним рівнями управління.