ВИКЛИКИ І РИЗИКИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ: СВІТОВИЙ ТА УКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕКСТИ - СІДЕНКО , Володимир (Економіка України, 2021)
Ризики цифровізації економіки є зворотним боком процесу створення цифровими технологіями нових комерційних і комунікаційних можливостей для особистості та суспільства в цілому. Вони зумовлені амбівалентним характером цифрових технологій, їх у цілому нейтральним характером відносно норм суспільної моралі. Серед ризиків, пов’язаних з цифровими технологіями, сьогодні першочергову увагу приділено питанням кібербезпеки, які слід вважати екзогенними (по відношенню до змісту цифрових технологій) ризиками. При цьому значно менше уваги концентрується на ендогенних технологічно зумовлених ризиках цифрової трансформації: підвищенні інформаційної незахищеності особистості, інтенсифікації інформаційного шуму та зростанні непродуктивних втрат часу, значному розширенні можливостей маніпулювання свідомістю людини та поведінкою споживачів, ризику спотворення модусів мислення та руйнування національних культур, можливому посиленні негативних екологічних наслідків, насамперед через значну енергомісткість цифровізації. Економічні та соціальні ефекти цифрових технологій великою мірою зумовлюються станом формального і неформального інституційного середовища країни. За умов наявності інституційних деформацій та високого рівня злочинності політика форсованого і незбалансованого впровадження цифрових технологій може породжувати негативні соціальні ефекти, включаючи зростання новітніх форм криміналізації економічної діяльності, посилення контролю над поведінкою людей та громадськими об’єднаннями. Політика поширення новітніх цифрових технологій має бути в інституційно проблемних країнах обережною, збалансованою й міцно пов’язаною з паралельним поліпшенням у структурі та механізмах функціонування суспільних інститутів. Необхідним є створення єдиної постійно діючої платформи (мережі) для широких суспільних дискусій з питань цифровізації економіки і суспільства та її наслідків для людини і суспільства.