БЮДЖЕТНИЙ ДЕФІЦИТ І ФІНАНСУВАННЯ КРИТИЧНИХ ПОСЛУГ - КУДРЯШОВ, Василь (Економіка України, 2021)
Уточнено підходи щодо застосування дефіцитного бюджетного фінансування в проведенні фіскальної політики. Зроблено висновки, що аналіз дефіциту, що міститься в працях вітчизняних науковців, недостатньо враховує зміни обсягу і структури витрат, а також їх впливи на економічний і фінансовий розвиток країни. Зазначено, що внаслідок застосування механізмів дефіцитного бюджетного фінансування зростають видатки не тільки на обслуговування запозичень. Не менш важливого значення набувають і витрати, що направляються на фінансування погашення накопиченої заборгованості. Для їх покриття залучаються доходи недержавного бюджету, а кошти, отримані на основі розміщення додаткових запозичень або залучення ресурсу шляхом проведення операцій з державними активами. У період подолання викликів пандемії COVID-19 додаткові видатки бюджетів направляються переважно на забезпечення критичних послуг. Визначено фактори, що впливають на залучення додаткового ресурсу (з метою фінансування бюджетного дефіциту): доступ до ринків капіталу, рівень дохідності державних запозичень, динаміка макроекономічних показників, можливості проведення операцій з державними активами. Важливою умовою фінансування дефіциту бюджету є недопущення руйнівних впливів таких операцій на динаміку макроекономічних і фінансових показників країни. У розвинутих країнах утримання низьких процентних ставок значно зменшило негативні впливи від зведення бюджету з дефіцитом. Зроблено висновки, що в Україні утримування високої дохідності державних боргових інструментів посилює ризики проведення таких операцій. У період подолання наслідків пандемії доцільно переглянути чинні фіскальні правила і застосовувати спеціальні заходи щодо їх відновлення після подолання її наслідків.