УПРАВЛІННЯ ОСВОЄНИМ ОБСЯГОМ: КЕЙС МОНІТОРИНГУ ВИКОНАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ЦІЛЬОВОЇ ПРОГРАМИ В МЕДИЧНІЙ СФЕРІ - АЗАРОВА, Ірина (Економіка України, 2021)
Розглянуто практичні засади використання методу управління освоєним обсягом проєктів публічної сфери на прикладі моніторингу реалізації Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012––2016 роки. Розкрито сутність цього методу, досліджено основні напрями та галузі його використання в проєктному менеджменті такими установами, як Міністерство оборони і Міністерство транспорту США, NASA. При цьому зазначено, що метод не згадується в жодному методичному документі з розробки та моніторингу виконання вітчизняних цільових програм. Отже, з метою обґрунтування доцільності використання методу управління освоєним обсягом для контролю та моніторингу виконання проєктних дій в публічному секторі України продемонстровано практичний приклад його використання для контролю за витратами в ході виконання вітчизняної державної цільової програми. Для цього планові та звітні показники Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз порівнюються з базовими показниками методу освоєного обсягу і на їх основі отримано прогнозні значення необхідних показників за допомогою побудови лінії тренда в Microsoft Excel. Одержані прогнозні значення проаналізовано за параметром відхилення від фактичних показників виконання даної програми. Доведено, що отримані на базі лінії тренда прогнозні моделі здатні адекватно описувати динаміку виконання проєктних робіт у публічному секторі, у тому числі й прогнозування можливих обсягів їх фінансування. Визначено подальші перспективи використання методу управління освоєним обсягом для моніторингу і контролю виконання проєктів і програм у публічній сфері.