МЕХАНІЗМИ УПРАВЛІННЯ І РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ - БОРЗЕНКО, Олена (Економіка України, 2021)
Удосконалення механізмів управління і регулювання економікою пов’язане з потребами сучасного економічного розвитку України. Проблеми, спричинені корупцією, тіньовим сектором і незаконною приватизацією в нашій країні на тлі недосконалих законів, гальмують економічне зростання держави, розвиток її соціальної сфери. Розглянуто і упорядковано наукові підходи щодо взаємодії державного та приватного секторів економіки, впливу державних інститутів на діяльність суспільства, його окремих груп, у яких реалізуються суспільні потреби та інтереси, загальнозначущі цілі та воля суспільства. Акцентовано на відмінності державного регулювання економіки і державного управління економікою та соціальними процесами. Зазначено незавершений характер системи державного регулювання, проаналізовано законодавче забезпечення державного регулювання приватного сектору в Україні, наголошено на необхідності його вдосконалення і підвищення ефективності реалізації національних проєктів. Запропоновано напрями поліпшення взаємодії державного і приватного секторів в Україні та ЄС. Проведено порівняння присутності державного сетору в економіці зарубіжних країн і України. Зроблено висновок, що в багатьох зарубіжних країнах розмір державного сектору є основою економічної стабільності, стійкості й керованості суспільства, національної та економічної безпеки держави, гарантом і економічним фундаментом публічної влади і розвитку різних форм власності, тоді як в Україні відбулося роздержавлення, а управління державною власністю зводиться до приватизації державних підприємств і бюджетного процесу. Зауважено, що державно-приватне партнерство є механізмом, який сприяє інвестиційним проєктам, розвитку відповідної інфраструктури і вдосконаленню соціальної сфери країни, відзначено роль держави в цьому процесі. Завданням уряду є створення необхідних умов для забезпечення партнерства влади і бізнесу, що включає реформування фіскальної сфери, посилення заходів щодо тіньової економіки та корупції.