ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЯК ЧИННИК ПРОТИДІЇ COVID-19 - КОРАБЛІН , Сергій (Економіка України, 2021)
Найбільш вдалу боротьбу з COVID-19 демонструють країни з ефективними державними інститутами, критична важливість яких проявилася на всіх етапах протистояння SARS-CoV-2 – від застосування карантинних обмежень, оснащення ковід-лікарень і надання пакетів фінансової допомоги національним економікам до розроблення ковід-вакцин, розгортання їх виробництва і масового щеплення населення аж до формування колективного імунітету. Ці країни є осередком не тільки високоадаптивного бізнесу, а й першокласних наукових центрів і провідних фармацевтичних компаній, що запропонували світові дієві ковід-розробки та їх масове виробництво. Проте швидке застосування цього творчого потенціалу було б неможливим без ефективного державного регулювання. Адже ціна суто ринкової відповіді SARS-CoV-2 є непомірно високою через неминучу втрату часу і людських життів при формуванні приватних фондів, достатніх для початку розробки ковід-вакцин, їх виробництва, масового щеплення і виникнення колективного імунітету. Таким чином, державне регулювання стало ключовим чинником перетворення ковід-вакцин на суспільне благо. Однак через різну якість такого регулювання в різних країнах це благо має ознаки «національності»: першими його отримують заможні країни – розробники ковід-вакцин та їх найближчі партнери, які вирізняються високим рівнем державного управління. Країни ж, позбавлені таких інституційних переваг, виявилися затиснутими COVID-19 і в без того вузькому коридорі їх фінансових можливостей. Причому вихід з цієї пастки нерідко пов'язаний з політичними вимогами, характер яких іноді взагалі не стосується ні SARS-CoV-2, ні національних умов його подолання.