МОДЕЛЮВАННЯ МУЛЬТИАГЕНТСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ В УБЕЗПЕЧЕННІ СПОЖИВАННЯ В УМОВАХ ІНСТИТУЦІОНАЛЬНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - МОКІЙ, Анатолій; АНТОНЮК , Катерина; АНТОНЮК , Дмитро (Економіка України, 2021)
Розвинуто теоретико-методологічні аспекти дослідження безпеки споживання як здатності держави, суспільства і підприємництва створювати передумови усвідомленого задоволення людиною потреб у самовідтворенні із захисту здоров’я нації та охорони довкілля як імперативів майбутнього розвитку. Процес убезпечення споживання запропоновано розглядати з позиції гармонізації інтересів суспільства, бізнесу і влади у формуванні підґрунтя сталого споживання і виробництва в стратегічній перспективі. Показано хаотичність процесів самоорганізації на споживчому ринку, а також необхідність поєднання інституціонального і ринкового механізмів у розв’язанні проблеми зміцнення безпеки споживання в процесі євроінтеграції України. Розроблено системні засоби зміцнення безпеки споживання на основі гармонізації економічних інтересів суспільства, підприємництва, держави з використанням мультиагентського підходу. Відповідно до цього запропоновано мультиагентську модель для ідентифікації учасників (агентів) процесу забезпечення безпеки споживання, формалізації елементів, інституціональних норм, параметрів і обмежень їх взаємодії. Шляхом побудови інтелектуальної карти забезпечення безпеки споживання встановлено інституціональні передумови, учасників процесу забезпечення безпеки споживання, систему їх інтересів, часові параметри взаємодії, базисні процеси, загрози та пов’язані сфери забезпечення безпеки споживання. Доведено необхідність задіяння ринкового механізму гармонізації інтересів суб’єктів забезпечення безпеки споживання (людини, суспільства, органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств-виробників, громадських об’єднань, міжнародних організацій, науково-дослідних установ та ін.) шляхом узгодження ціни в рамках співвідношення попиту та пропозиції на безпечні товари (послуги) з максимізацією наближення інтересів як умови досягнення рівноважного стану системи.