ЧИ ПОТРІБНІ ЗНАННЯ МАТЕМАТИЧНИХ МЕТОДІВ І МОДЕЛЕЙ СУЧАСНИМ МАГІСТРАМ ЕКОНОМІКИ? - ЯНКОВИЙ , Олександр (Економіка України, 2021)
Науковий компонент освітньої та наукової програми магістра економічних наук повинен включати різноманітні інструменти дослідження, зокрема знання й вміння щодо застосування математичних і статистичних методів та моделей у економічних дослідженнях. Однак такі здібності випускників відсутні згідно з стандартами вищої освіти за спеціальностями 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», 051 «Економіка», 073 «Менеджмент». Як наслідок, наукові дисципліни, пов’язані з математичним і статистичним моделюванням і прогнозуванням економічних показників, зникли з освітніх програм і планів підготовки майбутніх магістрів. Така ситуація є невигідною як для української економіки в цілому, так і для економічної освіти зокрема. Це вимагає негайного коригування стандартів вищої освіти з метою включення до освітніх та професійних програм магістрів вивчення математичних і статистичних методів та моделей економічних процесів та явищ на всіх рівнях управління. Це розширить загальний професійний кругозір випускників і дозволить їм використовувати сучасні кількісні методи, моделі та комп’ютерні програми в бізнесі для обґрунтування оптимальних управлінських рішень.