МОДЕРНІЗАЦІЯ ПІВДЕННОЇ КОРЕЇ: ПОХОДЖЕННЯ, ЗДОБУТКИ ТА ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - КІСТЕРСЬКИЙ, Леонід; МАРМАЗОВ, Василь; ПІЛЯЄВ, Ігор (Економіка України, 2021)
Розглянуто причини і результати економічних досягнень Південної Кореї, яка за життя одного покоління спромоглася зробити ривок від злиденності до верхівки передових економік світу. Проаналізовано схожість проблем Республіки Корея, яка ось уже понад 70 років перебуває в стані війни зі своїм північним сусідом, і України з 2014 р., оскільки обидві країни є в епіцентрах стратегічних конфліктів в Євразії, в яких переткнулися найважливіші інтереси глобальних держав. Проаналізовано конфуціанство як модель суспільних і особистісних відносин, що увібрала мудрість і досвід багатотисячолітньої цивілізації, продемонструвала свою виняткову життєздатність, спроможність динамічно модернізуватися й творчо засвоювати досягнення інших культур та цивілізацій. Відмічено унікальний синтез цінностей двох найбільш конкурентоспроможних у сучасному світі систем трудової етики –– конфуціанства і протестантизму, що забезпечили феноменальний успіх південнокорейської модернізації. Доведено, що саме поєднання сильної соціально відповідальної держави з конкурентною структурною демократією і соціально-трудовою етикою на основі сплаву конфуціанських і християнських цінностей дало ефект "дива на Хангані". Показано, що Україна і Південна Корея мають спільну позицію щодо ключових питань світового порядку і перспективні двосторонні відносини, а південнокорейський досвід модернізації економіки і розвитку становить інтерес для України. Обґрунтовано перспективні напрями українсько-південнокорейського економічного співробітництва, такі як електроніка та ІТ-технології, відновлювана енергетика, аерокосмічна й авіаційна промисловість, сільське господарство, фармацевтика, косметика та охорона здоров’я. Україна отримає користь від позитивного досвіду Республіки Корея в розвитку таких сфер, як приватне підприємництво, система підтримки малого і середнього бізнесу, що допоможе практично вирішити проблеми мікрокредитування й залучити інвестиції в реальний сектор економіки України.