ПРИПЛИВ ІНОЗЕМНОГО КАПІТАЛУ ДО КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ - МІНАСЯН , Гарабед; ЙОЦОВ , Віктор (Економіка України, 2021)
Вільне транскордонне переміщення товарів і капіталів корелює із загальним економічним станом країни як в очевидний, так і в непомітний спосіб. Інтенсивність фінансово-економічних взаємодій із зовнішнім світом є показником стійкості та ефективності національної економіки. Після вступу до ЄС усі країни-члени лібералізували свій платіжний баланс (ПБ), тобто забезпечили вільний та необмежений транскордонний рух товарів і капіталу. Для деяких країн лібералізація ПБ була серйозним викликом, який їм вдалось успішно подолати. Ідеться про країни ЄС, які були членами Ради економічної взаємодопомоги (РЕВ), що існувала до 1990 р. і складалася з колишніх соціалістичних країн, або так звані «країни РЕВ-ЄС». Щоб економічне порівняння було достовірним, воно має проводитися між динамікою схожих економік. Таку групу економік складають країни РЕВ-ЄС. Членство в ЄС дало їм можливість самостійно використовувати свій потенціал у власності, інтелекті, владі та ресурсах. Саме тому в цьому дослідженні використано порівняльний аналіз на основі країн РЕВ-ЄС. Зроблено спробу комплексного моніторингу й аналітичної оцінки всіх основних фінансових потоків, особливо в країнах РЕВ-ЄС, та їх впливу на економічну динаміку. Проведено порівняння як для позитивних, так і для негативних аспектів надходження фінансових ресурсів до цих країн. Особливий акцент зроблено на макроекономічних елементах і політиці, яка окреслює, створює умови й зумовлює масштаби, взаємодію та прогнози транскордонних фінансових потоків.