ЦІНА ЗЕМЛІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ З УРАХУВАННЯМ ВАРТОСТІ ЕКОСИСТЕМНИХ ПОСЛУГ ҐРУНТІВ - ВЕКЛИЧ, Оксана; БОЙКО, Євгенія (Економіка України, 2021)
За останніми даними Держгеокадастру щодо нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь у регіонах України наведено результати розрахунків мінімальної та максимальної вихідної (початкової) ціни землі сільськогосподарського призначення в Україні, а також середньої вартості гектара, яка майже в півтора разу перевищує їх орієнтовну стартову величину, анонсовану з відкриттям вітчизняного ринку землі. Запропоновано і відповідно конкретизовано класифікацію чинників зміни ціни гектара землі сільськогосподарського призначення, яку структуровано в три групи: 1) загальні чинники формування ціни земель сільськогосподарського призначення; 2) чинники підвищення ціни; 3) чинники зменшення ціни землі сільськогосподарського призначення. Уперше представлено і розкрито такий чинник формування ціни землі сільськогосподарського призначення, як розмір доходу від споживання екосистемних послуг. Вагомість цього чинника доведено результатами грошового оцінювання внеску двох видів екосистемних послуг ґрунтів земель сільськогосподарського призначення місцевого екосистемного активу Миколаївської області –– регулюючої послуги з утримання вуглецю в ґрунті, яка надається ґрунтами земель природного зростання сільськогосподарських культур, та забезпечуючої послуги з постачання врожаю, яка надається ґрунтами земель сільськогосподарського призначення. Наведено результати здійснення гіпотетичної екстраполяції вартості внеску забезпечуючої екосистемної послуги з постачання врожаю, що надається чорноземними ґрунтами земель сільськогосподарського призначення екосистемного активу територіальної громади села Семенівка Миколаївської області, на розмір початкової ціни земель сільськогосподарського призначення регіонального екосистемного активу Миколаївської області. Унаслідок цього отримано значно здорожену, проте більш реальну орієнтовну ціну гектара землі для даного регіону з урахуванням розміру доходу від споживання такої екосистемної послуги чорноземного ґрунту. Зроблено висновок щодо наявності потужного потенціалу зростання ціни сільськогосподарського призначення в регіонах України, а також щодо фактичної неготовності стартових цінових позицій відкриття ринку землі в Україні, насамперед через невідповідність нинішньої початкової ціни землі об’єктивним соціально-економічним реаліям.