ЖИТТЄВИЙ ШЛЯХ УЧЕНОГО-МІЖНАРОДНИКА, ФУНДАТОРА ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ БІЗНЕС-ОСВІТИ В УКРАЇНІ ПРОФЕСОРА А.М. ПОРУЧНИКА - ПАНЧЕНКО, Євген; ШНИРКОВ, Олександр (Економіка України, 2021)
Висвітлено життєвий шлях одного з провідних українських учених-міжнародників, доктора економічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Анатолія Михайловича Поручника, який пішов з життя наприкінці цього року. А.М. Поручник визначався природною обдарованістю, завдяки якій після закінчення школи із золотою медаллю у Волинській області, а згодом і економічного факультету Київського державного університету імені Тараса Шевченка в 1972 р, зробив блискучу професійну кар’єру в одному з провідних економічних навчальних закладів України – Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана. Натхненна праця, дисципліна й особлива відповідальність завжди були притаманні А.М. Поручнику на всіх посадах від аспіранта до завідувача кафедри міжнародної економіки, фундатора і беззмінного директора Інституту бізнес-освіти – однієї з перших і провідних бізнес-шкіл України, що удостоєна численних національних і міжнародних нагород. А.М. Поручник був співзасновником вітчизняної науково-освітньої школи «Глобальне конкурентне лідерство», у рамках якої захищено 12 докторських і понад 60 кандидатських дисертацій, опубліковано понад 220 наукових праць, зокрема 30 колективних та індивідуальних монографій, 15 вузівських підручників, численні наукові статті з проблем сучасного світогосподарського розвитку українською та іноземними мовами, що дістали міжнародне визнання. Особливе місце відведено виданню А.М. Поручником у співавторстві з Д.Г. Лук’яненком і Я.М. Столярчук україномовного й англомовного фундаментального підручника «Міжнародна економіка». Окреслено вирішальну роль А.М. Поручника у створенні в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана Інституту бізнес-освіти, який слугує успішним прикладом закладу сучасної поствузівської підготовки і підвищення кваліфікації в Україні з урахуванням досвіду провідних бізнес-шкіл світу.