ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВОСТІ - ВИШНЕВСЬКИЙ, Валентин (Економіка України, 2022)
Важливими довгостроковими трендами у сфері світової смарт-промисловості є прискорений розвиток кіберфізичних виробничих систем і роботизація виробництва. Виконаний аналіз показав, що Україна суттєво відстає в упровадженні цих технологій. Вона є однією з перших у світі за розвитком цифрових фінансових інструментів і однією з останніх – за розвитком кіберфізичного виробництва. Це означає, що в довгостроковій перспективі країна продовжить втрачати свої конкурентні позиції у світі. Одна з головних причин такого становища полягає в тому, що економічні правила гри в державі прив'язано до короткострокових політичних циклів, що заважає «довгим» інвестиціям та інноваційній діяльності. Потрібно розірвати ланцюжок негативних причинно-наслідкових зв'язків "застарілі технології – низькі доходи – подальший занепад" і негативного відбору "найбільш пристосованих" до умов «коротких» політичних циклів. Один з дієвих методів вирішення цієї проблеми, добре відомий із світової практики, – проведення проактивної національно орієнтованої промислової політики. Саме вона допомогла Південній Кореї, Китаю та деяким іншим державам здійснити перехід до прискореного індустріального розвитку на основі інновацій та впровадження кіберфізичних систем. Але це дуже непростий і примхливий метод, використання якого чревате провалами політики через недостатню поінформованість уряду, своєкорисливу поведінку чиновників, їх нездатність протистояти галузевим лобістам, інтересантам інших держав тощо. Проте в умовах початкового етапу промислової революції, який відкриває певне "вікно можливостей" для зацікавлених сторін, незважаючи на всі ці ризики, багато урядів не шкодують зусиль і грошей для просування новітніх виробничих смарт-технологій, оскільки від них залежить майбутнє національної безпеки і конкурентоспроможності. Приблизно в цьому напрямі потрібно рухатись і Україні, розмежовуючи «довгі» економічні інтереси держави і «короткі» інтереси політичної кон'юнктури.