ВОЄННІ ЗАГРОЗИ ГЛОБАЛЬНІЙ ПРОДОВОЛЬЧІЙ БЕЗПЕЦІ ТА ПЕРШІ МІЖНАРОДНІ РЕАКЦІЇ ЩОДО ПОДОЛАННЯ ЇХ НАСЛІДКІВ: ПОЛІТЕКОНОМІЧНИЙ ЗРІЗ - БОРОДІНА, Олена (Економіка України, 2022)
Розкрито критичність ситуації на глобальних продовольчих ринках на фоні низки потрясінь останніх років, що супроводжувалися поступовим зростанням у світі кількості тих, хто голодують. Загарбницька війна Росії та її цілеспрямовані атаки на українську інфраструктуру сільського господарства знищили можливості для подолання глобальних продовольчих шоків довоєнного періоду. Воєнна агресія додала два нових руйнівних чинника. По-перше, війна одночасно блокує ринки сільськогосподарських сировинних товарів і кінцевої сільськогосподарської продукції. По-друге, війна суттєво впливає на ринки основних ресурсів для сільськогосподарського виробництва. Такі ринкові потрясіння викликають різні реакції та ринкові відповіді в розвинутих країнах і країнах з низьким і середнім рівнями доходів. Ситуація з продовольством набирає політичного характеру: підвищення цін на продукти харчування вже негативно вплинуло на політичні процеси в деяких країнах світу; посилюється роль локальних продовольчих систем. Наведено результати оцінок (станом на початок війни) ФАО факторів ризику і прогнозів впливу воєнної агресії на глобальну продовольчу безпеку, узагальнено рекомендації міжнародних організацій щодо подолання кризи. Зазначено, що перспективи управління продовольчою безпекою на глобальному рівні не є тільки негативними. Війна посилює структурну нерівність і нестабільність глобальних агропродовольчих ланцюгів та ринків ресурсів для сільського господарства, але при цьому демонструє стійкість територіально вбудованих систем харчування й адекватність відповідей на воєнні виклики від малих фермерів, селян та їх спільнот на основі солідарності.