ЕКОНОМІКО-ПРАВОВИЙ ВИМІР ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УРБОЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ: СВІТОВИЙ ДОСВІД І ВИСНОВКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - УСТИМЕНКО, Володимир; ТАРАСЕВИЧ, Олена; КІРІН, Роман; ГРАДОБОЄВА, Єлизавета (Економіка України, 2022)
Проаналізовано економіко-правові аспекти світового досвіду забезпечення, відновлення і зміцнення урбоекологічної безпеки в умовах глобалізації, суспільних трансформацій та мілітарного впливу на довкілля. Досліджено наявне нормативно-правове й економічне забезпечення системи екологічної безпеки міст (урбоекологічної безпеки), сформоване на міжнародному та європейському рівнях. Обґрунтовано, що проведений економіко-правовий аналіз світового досвіду забезпечення урбоекологічної безпеки може і має бути адаптований у процесі розробки національних концептуальних, стратегічних чи програмних документів у сфері управління, фінансування і реалізації заходів з нормалізації якості довкілля та життєдіяльності населення техногенно навантажених українських міст. Надано пропозиції щодо адаптації та можливостей використання в українських містах світового досвіду з відновлення екологічної безпеки міст, що зазнали мілітарного впливу. Зокрема, запропоновано доповнити Програму ЄС з фінансування захисту навколишнього середовища та кліматичних заходів на 2022–2027 рр. спеціальною підпрограмою для України «Повоєнне відновлення довкілля». Обґрунтовано доцільність використання апробованих інструментів і експертного досвіду міжнародних організацій, передбачених Конвенцією ООН про заборону військового або будь-якого ворожого використання засобів впливу на природне середовище, щодо збирання, систематизації та комплексного оцінювання інформації і даних про вплив воєнних конфліктів на навколишнє природне середовище з метою розробки ефективних і визнаних на міжнародному рівні (сертифікованих, стандартизованих) методик визначення шкоди і збитків, завданих Україні збройною агресією РФ. Це створить нормативно-правове підґрунтя для їх відшкодування і завдяки цьому сприятиме відновленню та зміцненню екологічної безпеки українських міст.