РЕГІОНАЛЬНИЙ АСПЕКТ ВИРОБНИЦТВА ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР В УКРАЇНІ - ЧЕХОВА, Ірина (Економіка України, 2022)
Встановлено, що олійні культури в Україні займають значне (на рівні понад 30%) місце в загальній структурі посівів сільськогосподарських культур у всіх природно-кліматичних зонах. Розглянуто зміну структури посівних площ олійних культур і динаміку їх виробництва в розрізі природно-кліматичних зон України за період 2017–2021 рр. Зафіксовано тенденцію до розширення посівів ріпака на 25% за рахунок скорочення посівів сої на 33%. Виявлено зональну спеціалізацію вирощування олійних культур в Україні. Соняшник і ріпак розміщуються в зоні Степу, соя – Лісостепу. Проаналізовано динаміку площ посіву і валових зборів ріпака, соняшнику, сої. Встановлено, що основні площі під соняшником зосереджено в Степу України (3,8 млн га), Лісостепу (2,2 млн га), Поліссі (554 тис. га), отже, динаміка є позитивною. Основні площі під соєю (757 тис. га) зосереджено в Лісостепу, в зоні Степу – 174 тис. га, в Поліссі – 390,3 тис. га, динаміка є негативною. Основні площі під ріпаком (461,5 тис. га) розміщено в зоні Степу України, у Лісостепу — 300,7 тис. га, Поліссі — 225,3 тис. га, динаміка є позитивною. Виявлено лідерів за обсягами виробництва олійних культур серед областей України, показники в яких забезпечуються за рахунок високої урожайності культур. Зроблено висновок про те, що виробництво олійних культур в Україні здійснюється інтенсивним шляхом. Перспективи подальшого розвитку виробництва олійних культур полягають у збільшенні їх валового збору за рахунок підвищення врожайності на основі впровадження сучасних сортів і гібридів рослин.