ВТРАТИ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ВНАСЛІДОК ВІЙНИ ЯК ЗАГРОЗА ПОВОЄННІЙ МОДЕРНІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - АНТОНЮК, Валентина (Економіка України, 2022)
Проаналізовано втрати людського капіталу в умовах війни в контексті загроз повоєнному відновленню економіки України. Обґрунтовано пріоритетну роль людського капіталу в модернізації сучасної економіки й забезпеченні економічного зростання. Досліджено витоки цивілізаційного конфлікту між Україною і Росією, який у 2022 р. переріс у розв’язану РФ повномасштабну війну, яка загрожує існуванню Української держави і нації. Систематизовано ризики війни для відтворення людського капіталу за основними аспектами його формування: збереження здоров’я і життя, підтримка нормального функціонування родини, збереження і функціонування соціальної інфраструктури, умов і можливостей реалізації людського капіталу. Висвітлено втрати людського капіталу України внаслідок гібридної війни на її території протягом 2014––2021 рр., які призвели до великих втрат ВВП, значного зменшення чисельності населення, масової вимушеної внутрішньої міграції і суттєвого скорочення інвестицій у людський розвиток. Зроблено аналіз поточної ситуації відтворення ЛК в умовах повномасштабної війни РФ проти України 2022 р. Досліджено канали основних втрат ЛК: демографічні втрати населення; звуження сфери зайнятості, що обмежує використання сформованих продуктивних здібностей робочої сили; руйнування освітньої інфраструктури, яка є критичною для формування людських активів; загрози потенційних втрат ЛК від вимушеної зовнішньої міграції. Висвітлено стан національного ринку праці, перспективну потребу повоєнної економіки у висококваліфікованих фахівцях. Проаналізовано наслідки втрат людського капіталу для можливостей кадрового забезпечення повоєнного відновлення і модернізації економіки. Визначено пріоритетні завдання й заходи із збереження і нагромадження людського капіталу України у воєнний і повоєнний періоди.