ВПЛИВ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ РФ НА ЕНДОГЕННИЙ ПОТЕНЦІАЛ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - МЕЛЬНИК, Мар'яна; ЛЕЩУХ, Ірина (Економіка України, 2022)
Ендогенний потенціал є фундаментом соціально-економічного розвитку регіонів і держави в цілому, джерелом їх соціально-економічного прогресу. Війна РФ проти України спричинила безпрецедентну гуманітарну кризу, зниження економічної динаміки і втрату ендогенного потенціалу регіонів країни. Проаналізовано масштаби втрат ендогенного потенціалу регіонів України в умовах війни. Показано втрати людського і трудового капіталів регіонів країни через міграцію населення за кордон, а також внутрішнє переміщення з регіонів, де ведуться активні бойові дії, у більш безпечні області. Розраховано приблизний обсяг втрат споживчого попиту регіонами України внаслідок внутрішнього переміщення населення; виявлено посилення міжрегіональних диспропорцій споживчого попиту, зумовлене переміщенням населення з регіонів, де ведуться бойові дії, у більш спокійні регіони. Розраховано, що станом на початок червня з української економіки за кордон «перемістилося» приблизно 1,9 млрд дол. споживчого попиту. Виявлено зниження якості та рівня життя наявного населення України, а також його соціально-психологічну дезадаптацію в умовах війни. Проаналізовано поведінку бізнесу і встановлено масштаби його втрат, які мали місце в перші місяці війни, показано основні напрями адаптації до нових умов діяльності – релокація виробничих потужностей і працівників, галузева трансформація бізнесу. Розглянуто вплив втрат ендогенного потенціалу регіонів України в умовах війни на недоотримання доходів місцевими бюджетами. Вказано на посилення ролі місцевого малого бізнесу в наповненні регіональних бюджетів у частині акумулювання місцевих податків і зборів.