ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РЕФОРМУВАННЯ ГРОШОВОЇ СИСТЕМИ: НАДНАЦІОНАЛЬНА ВАЛЮТА GES - ОГНЕВИЙ, Володимир (Економіка України, 2026)
Сучасна криза глобальних фінансів спонукає світове співтовариство до пошуку шляхів їх реформування. У центрі уваги –– питання розбудови якісно нової міжнародної грошової системи. У контексті даної проблематики представлено проєкт створення наднаціональної валюти GES (Grain Equivalent Standard) на базі резервного активу SDR Міжнародного валютного фонду з прив’язкою новоствореної валюти до вартості еталонного товару IGC (International Grains Council) за кейнсіанською ідеєю «стандартної вартості композитного товару» як вартісного підґрунтя грошової одиниці. Оскільки рух ринкової вартості зерна IGC перебуває в тренді довгострокового руху вартості основної маси товарної продукції на світовому ринку, то нова грошова система передбачає, власне, прив’язку валюти GES до загального цінового тренду світової економіки, що гарантує її стабільність за купівельною спроможністю. Згідно з проєктом, збільшена грошова маса SDR до рівня сукупної у світі грошової бази національних валют у доларовому еквіваленті (наразі 8,27 трлн дол.) за квотним принципом розподіляється між країнами відповідно до чисельності їх населення і вводиться у світовий товарообіг. Ставши міжнаціональною грошовою масою, SDR піддається процесу вартісного форматування глобальним ринком, який має визначити номінал наднаціональної валюти. Щойно виявиться справжня ціна зернового еталону IGC у цій валюті, наднаціональна грошова одиниця, перейменувавшись у GES, прив’язується до ринкової вартості еталонної ваги зерна IGC і вартісно дрейфує разом з нею в руслі довгострокового цінового тренду глобальної економіки, що стане запорукою стабільності валюти за її купівельною спроможністю на тривалу перспективу, гарантією стійкості світових фінансів. Наднаціональна валюта GES є цілком автономною (незалежною від монетарної політики окремих країн), використовується як курсовий орієнтир національних валют, служить повноцінним засобом грошового обігу в міжнародних економічних відносинах.