АДАПТАЦІЙНІ СТРАТЕГІЇ В УПРАВЛІННІ КОРПОРАТИВНОЮ КУЛЬТУРОЮ В ПОСТРАЖДАЛІЙ ВІД КРИЗИ ЕКОНОМІЦІ - ПЕТРОВА, Ірина; ТАГІКІЛАНІДАМАВАНДІ, Ліюса (Економіка України, 2026)
Дослідження зосереджено на з’ясуванні впливу управління корпоративною культурою на підвищення адаптивної спроможності організацій в умовах кризових подій. Зокрема, проаналізовано вплив CIIRS та SEI на розвиток адаптивності українських підприємств, що працюють у постконфліктному середовищі. Показано, що рівень адаптивної спроможності позитивно корелює з довірчими відносинами, комунікаційними процесами та інклюзивністю всередині організацій. Крім того, виявлено галузеві відмінності в адаптивності: організації, що працюють в енергетичній та промисловій сферах, демонструють більш стабільну адаптивність порівняно з організаціями з інших секторів. Це можна пояснити управлінським підходом, якого дотримуються організації, зокрема активністю їх лідерів керівників. Підкреслено важливість програм комплексного розвитку персоналу, оскільки наставництво і адаптивне навчання можуть підвищити згуртованість і стійкість організації. Пілотне впровадження моделі CIIRS в одній організації засвідчує можливість її застосування. Разом з тим, використана в статті процедура формування вибірки і спостережний характер дизайну дослідження зумовлюють певні обмеження моделі. Отже, науковий внесок у розширення знань можна оцінити в термінах запровадження нової діагностичної моделі для оцінювання адаптивності корпоративної культури в кризових економіках.