СТІЙКІСТЬ ПУБЛІЧНИХ ФІНАНСІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО ШОКУ - ЛУНІНА, Інна (Економіка України, 2026)
В умовах повномасштабної збройної агресії РФ проти України стійкість публічних фінансів має вирішальне значення для забезпечення обороноздатності, виконання поточних і майбутніх фінансових зобов’язань держави. Наслідками трансформації публічних фінансів до умов воєнного шоку – з огляду на величезні втрати національної економіки, руйнування критичної інфраструктури, безпрецедентне зростання потреб сектору безпеки й оборони, обмеженість бюджетних ресурсів – стало зростання дефіциту державного бюджету і державного боргу. Важливого значення набуває оцінка того, наскільки ефективно відбувалися процеси адаптації до воєнного шоку. Досліджено стан державного і місцевих бюджетів України в перший рік повномасштабної агресії і в середньострокові періоди – протягом трьох років до початку війни (2019–2021) і під час війни (2022–2024). Виявлено, що зростання бюджетних доходів стало важливим фактором функціонування держави в критичний період, хоча воно було забезпечене не власною податковою базою, а зовнішніми грантами і разовими надходженнями, що є свідченням структурної слабкості фіскальної системи. У період 2022–2024 рр. щороку в середньому близько третини видатків державного бюджету фінансувалися за рахунок державних запозичень, ще 13 % – за рахунок міжнародних грантів (безоплатної і безповоротної допомоги). При цьому податки – ключовий фактор фінансового суверенітету держави – покривали лише близько 34 % видатків порівняно із 71 % у довоєнні роки (2019–2021). Доведено, що основні ризики дестабілізації публічних фінансів сконцентровано на рівні державного бюджету, і їх мінімізація потребує зменшення його залежності від зовнішніх джерел. До ключових напрямів вирішення цього завдання віднесено зменшення втрат бюджетних надходжень від податку на додану вартість завдяки цифровій трансформації податкового адміністрування і додаткове оподаткування отримувачів високих доходів. За нашими оцінками, це забезпечить збільшення доходів державного бюджету (без грантів і власних надходжень бюджетних установ) щонайменше на 15 %.