МАКРОЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ МІГРАЦІЇ В АЗЕРБАЙДЖАНСЬКІЙ РЕСПУБЛІЦІ - АГАЯРОВА, Акіфа Акіф (Економіка України, 2026)
Проведено комплексне дослідження і науковий аналіз основних характеристик механізмів регулювання міжнародної міграції в Азербайджанській Республіці з використанням порівняльно-аналітичного підходу. Наукова і практична значущість праці полягає в оцінюванні більш ефективної реалізації ключових переваг, які створюють для соціально-економічного розвитку країни процеси міжнародної міграції. Поряд з проведеним поглибленим аналізом теоретичних і методологічних засад регулювання міжнародної міграції, увагу зосереджено на порівняльному розгляді міграційної політики й практики управління, сформованих у рамках моделей економічного розвитку різних країн. Водночас детально проаналізовано інституційні механізми, нормативно-правову базу та інструменти державного регулювання для управління процесами міжнародної міграції в Азербайджанській Республіці. Для оцінювання впливу макроекономічних факторів на процеси міжнародної міграції використано методи статистичного аналізу і узагальнення, а також регресійну та економетричну методики оцінювання. На основі проведеного емпіричного аналізу узагальнено й оцінено сучасний стан змін, що відбуваються в процесах міжнародної міграції в Азербайджанській Республіці, систематизовано його характеристики. Відповідно, отримані результати мають істотне значення для вдосконалення процесів ухвалення рішень у сфері регулювання міжнародної міграції.